Municipals.cat

El poble que vol canviar de municipi

per Municipals.cat, 16 de maig de 2019 a les 18:57 |
La política catalana està immersa en un procés permanent. Però això també passa en alguns pobles que no estan satisfets amb la seva autonomia. Alguns, com Sant Miquel de Balenyà i Medinyà, han vist com la seva independència quedava en paper mullat. Altres, com Bellaterra, aposten per fer un Crimea: independitzar-se de la seva Ucraïna (Cerdanyola del Vallès) per integrar-se a Rússia (Sant Cugat).

Bellaterra és una entitat municipal descentralitzada (EMD). O el que és el mateix, un poble amb autonomia però sense independència. El 60% dels veïns aposten per abandonar Cerdanyola i passar a formar part de Sant Cugat. Gent per Bellaterra –un partit “autonomista” que també presenta llista pròpia a l'Ajuntament de Cerdanyola- dona ple suport a la iniciativa. A més, governa l'EMD i té tots els números de mantenir el poder. Cerdanyola –llegeixi's l'Estat- s'hi ha manifestat en contra però la candidata de GxB assegura que “amb diàleg, tot és reconduïble”. Que seria la versió vallesana que “sense violència es pot parlar de tot”. O no.

Els veïns de Bellaterra –a banda d'escollir entre les 12 llistes de Cerdanyola- hauran de triar el president que els guii (o no) cap a la terra promesa de Sant Cugat entre cinc opcions: els autonomistes de GxB, ERC, Cs, JxCat i Convergents (el procés també ha passat factura a l'antiga CiU).

Una situació ben diferent viuran a Medinyà. Aquest poble del Gironès va viure una independència curta però intensa. Si la DUI catalana va durar poques hores, la de Medinyà es va allargar dos anys i mig. La comissió gestora que governava el municipi 948 es va haver de dissoldre per una sentència del Tribunal Constitucional i des de l'1 de febrer del 2018 es va reintregar a Sant Julià de Ramis. Els pobres veïns de Medinyà no hauran pogut votar ni una vegada el seu propi ajuntament.

A Sant Miquel de Balenyà, en canvi, no han arribat a declarar la independència. Aquest poble d’Osona –que forma part del municipi de Seva- va apostar pel “sí” en un referèndum l'abril del 2017. Malgrat que els resultats eren clars –un 83% de vots afirmatius i un 53% de participació-, la DUI s'ha deixat en un calaix. De moment, tres candidats –dos d’independents i un de Junts per Catalunya- es disputaran l’alcaldia autonòmica. Hauran d'eixamplar la base...