Municipals.cat

La subhasta de l'habitatge social: qui en dona més?

per Municipals.cat, 11 de maig de 2019 a les 07:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

En la qüestió de l'habitatge social –sigui per convenciment o per quedar bé-, la majoria de candidatures s’omplen la boca de bons propòsits. Tanmateix, la realitat és la que és: entre el 2014 i el 2017 només 37 municipis –de 947- van construir pisos de protecció oficial. Mentrestant, assistim a una espectacular subhasta. Qui en dona més?

A Sabadell, el PSC ha promès la construcció de 500 pisos de lloguer i la Crida, per no ser menys, també projecta construir 500 habitatges públics de lloguer. Ara Reus vol comprar 200 habitatges per a ús social, en una població que compta amb quatre mil pisos buits. I Junts per Igualada promet crear 30 nous pisos de lloguer assequible a tocar de l'autovia i assegura que buscarà nous terrenys que puguin ser cedits a l’Incasòl per impulsar noves promocions. Sense especificar xifres concretes, Guanyem Girona proposa destinar el 30% d’habitatge de protecció oficial en les noves promocions i oferir sòl públic per a la construcció d’habitatge social. 

També sense concretar números, el PSC a Olot vol fer treballar l’empresa municipal GUOSA, comprar habitatges en mal estat, enderrocar aquests edificis atrotinats i construir-ne de nous per posar-los a lloguer. I al Baix Penedès, Junts pel Vendrell diu que els pisos buits propietat dels bancs formaran part d’una borsa d’habitatge públic i social gestionada pel propi ajuntament.

A Barcelona, on en quatre anys el lloguer mitjà mensual s’ha disparat i ha passat de 705 euros a 954, Manuel Valls es compromet a construir 10.000 habitatges en vuit anys. Per la seva banda, Maragall diu que és possible augmentar en 20.000 els habitatges públics, i dibuixa un horitzó de 100.000 habitatges més. La CUP, per la seva banda, fa seu l'exprópiese i proposa destinar els pisos buits a augmentar el parc públic d'habitatge (de fet, fins i tot volen expropiar hotels per fer-ne de municipals).

Ada Colau, que acaba el seu mandat sense que els famosos pisos prefabricats siguin una realitat, proposa augmentar al 50% els habitatges protegits en alguns barris, i proposa cobrir la ronda Litoral per omplir-lo de pisos "assequibles". Elsa Artadi, per la seva banda, critica que dels 8.000 habitatges promesos, “només n’han acabat 800”. Tot és qüestió de si es mira el got mig buit... o buit del tot.

 

Arxivat a:
Històries