Municipals.cat

Què fa l'alcalde que es volia independitzar de Catalunya i marxar a l'Aragó?

per Municipals.cat, 8 de maig de 2019 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El pueblo que quiere independizarse de Cataluña y pertenecer a Aragón”. Aquest titular va sacsejar el juliol de 2017 les redaccions d'aquí i d'allà. Joaquim Paladella, l'alcalde de Batea, havia aconseguit posar al mapa, aquest municipi de la Terra Alta. Dos anys després, Batea continua sent catalana i l'alcalde vol continuar sent-ho... per vuitè mandat consecutiu.

Paladella va plantejar la possibilitat de marxar de Catalunya mitjançant un “referèndum”. Entre altres qüestions, al·legava que només disposava de 30 de les 60 places concertades, aprovades a la residència de la tercera edat. L'anunci (o provocació?) va provocar el rebuig dels productors de vi i oli, així com una allau de mitjans al poble i crits de “dimissió” al ple municipal.

No havia acabat l'estiu i l'alcalde de Batea, ja se n'havia desdit. “Descarto absolutament la segregació de Catalunya per marxar a l’Aragó”, va assegurar. Dos anys després, no se n'ha tornat a parlar més –malgrat una nova polèmica, ara amb Gandesa- i Paladella sembla que ho tingui tot a favor per encadenar 32 anys com a alcalde. I és que l'oposició s'ha reduït notablement: 100% Batea –que tenia 3 regidors- no es presenta i només hi haurà la llista de Junts per Batea –CiU només té un edil-. 

“El pànic a Paladella, està impedint llistes electorals a Batea”, apunten des d'ERC. De fet, la llista independent plega fart “del tracte vexatori i humiliant” d'un alcalde que, el passat 16 de març –11 dies després del límit legal- va convidar centenars de veïns a un dinar gratuït. Amb aquest panorama, més enllà que no se'n vagin a Aragó –ara admet que "l'amenaça de marxar mai va ser una proposta en ferm"-, res fa pensar que l'actual alcalde no pugui establir un rècord de longevitat.