Municipals.cat

40 anys «donant la vara»

per Municipals.cat, 3 d'abril de 2019 a les 06:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Són els més veterans dels ajuntaments catalans. Quatre alcaldes immmortals, que mantenen la vara de batlle des de les primeres eleccions democràtiques de 1979. I almenys, en dos casos, no en tenen prou i es tornaran a presentar el 26 de maig.

Un dels alcaldes que porta 40 anys "donant la vara" és el socialista Pere Moradell, de Torroella de Fluvià (Alt Empordà). Pagès de professió, a les darreres eleccions va salvar la cadira per només 52 vots d'avantatge. Aquest 26 de maig, no faltarà a la cita i optarà a un onzè mandat. També pagès, però ja jubilat, és Ramon Pintó (CiU), l'alcalde més veterà de les comarques de Lleida. Les quatre dècades que porta al capdavant de l'Ajuntament de Granyanella no l'han desgastat, i ara es tornarà a presentar.

Qui ha decidit que ja en tenia prou és Valentí Riera (CiU), l'alcalde d'Aguilar de Segarra, un municipi de 200 habitants del Bages. Ara fa quatre anys va fer el ple –7 regidors de 7- ja que només es va haver d'enfrontar a una "llista fantasma" del PP. "Era un món nou per a nosaltres", explica Riera rememorant uns comicis que va afrontar amb 36 anys acabats de complir.

​El cas més curiós és el de Fogars de la Selva, el poble conegut com l'Ohio català. I és que, quan hi ha eleccions al Parlament, qui guanya a Fogars és qui guanya a tot el país. Però la història és molt diferent quan arriben les municipals, on cap dels grans partits ha pogut plantar cara a l'etern alcalde. Josep Vilà Camps fa 40 anys que governa al municipi amb el seu partit, Independents per Fogars, i és l'alcalde independent més veterà de Catalunya. De moment, no ha decidit si es tornarà a presentar.

Al Principat no queda cap alcalde que "aguanti" des del franquisme. El rècord de longevitat a nivell estatal el tenen Ricardo Díez Pascual a Castillejo de Mesleón (Segòvia) des del 1964 i José Luis Seguí a la localitat valenciana d'Almudaina des del 1972. En ambdós casos, es tornaran a presentar.