Municipals.cat

Friquis, mocions, trànsfugues i Mazinger Z

per Municipals.cat, 7 de maig de 2019 a les 15:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Cabra del Camp és un tranquil municipi de l’Alt Camp, de poc més d’un miler d’habitants, amb una cooperativa agrícola centenària i tres llistes electorals a les municipals: Acord per Cabra-AM –vinculada a ERC-, Caminem Tots Junts –associada a JxCat- i Futuro Podemos. Però si per alguna cosa és conegut Cabra del Camp és per l’estàtua de 10 metres de Mazinger Z, a la urbanització Mas del Plata

Des del 1978, l’imponent Mazinger Z de Cabra del Camp s’ha convertit en la meca del friquisme per molts fans de la sèrie d’anime i un must de pelegrinatge per tots aquells volen adornar les seves xarxes socials amb una fotografia fent postureig als peus del robot. En ambdós casos però, qui hi surt perjudicat són els veïns, que sovint s’han queixat de l’incivisme dels pelegrins i de l’oblit de la urbanització per part de l’Ajuntament. 

El Mazinger de Cabra del Camp veu la vida passar, impassible, amb els punys alçats, victoriós i majestuós. O potser es prepara per obrir les ales, alçar el vol i tocar el dos de l’esplanada on viu abans no es compliquin les coses. Perquè com si fos una metàfora irònica, Cabra del Camp ha viscut capítols turbulents com si d’una sèrie de manga es tractés. Els protagonistes són Salvador Pérez Serrano, l'actual alcalde i candidat per Caminem Tots Junts; i Miguel Castañón Figueras, cap de llista per Futuro Podemos, vencedor dels últims comicis. Fight!

Fa anys que entre els veïns de la urbanització –que ja són majoria- i l'Ajuntament hi ha certa tensió per la deixadesa administrativa de Mas del Plata. La situació semblava que s'havia d'acabar el 2015, quan Miguel Castañón, aleshores candidat de Cabra en Comú, va fer un “¡puños fuera!” i va expulsar de l’alcaldia a Convergència i Unió, al govern des de feia 20 anys. Castañón arribava amb força per reclamar millores a la urbanització i comptava amb el suport dels veïns, capitanejats per Mazinger Z. Però els problemes acabaven de començar. 

Transfuguisme, mocions de censura, informes sobre l’exalcalde convergent i patacades constants han convertit aquest poblet de l’Alt Camp en un camp de batalla on dos robots gegants no paren d’esbatussar-se. Tot va començar quan Miguel Castañón va detectar certes irregularitats en la gestió municipal dels últims anys. L'alcalde dels comuns va voler fer una auditoria per comprovar la gestió de les últimes legislatures de l’exalcalde Andreu Ferré (CiU). Això no va agradar a l’oposició, que va impulsar una primera moció de censura que malgrat no triomfar va deixar en minoria l'equip de govern (i l'alcalde sense sou). Després de molts combats, Miguel Castañón va ser defenestrat en una segona moció de censura que va entregar l’alcaldia a un dels trànsfugues del seu partit, Salvador Pérez. 

Amb aquest panorama s'arriba a l’últim capítol de la sèrie. Cabra del Camp viurà aquest 26-M un nou i definitiu assalt del combat titànic entre Miguel Castañón i Salvador Pérez. Mentrestant en Mazinger ho observa des de l’alçada, esperant que tot això acabi i evitar que se solucioni a mastegots com ja ha patit dues vegades l'actual alcalde.