Municipals.cat

Les «emocionants» eleccions al municipi més petit de Catalunya

per Municipals.cat, 8 de maig de 2019 a les 15:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Enguany, la població de Gisclareny encara s'ha reduït més i només són 26 habitants. I és que, com explica el seu alcalde Joan Tor, “és difícil, quan la gent mort, que en vingui de nova”. El cens electoral és de només 24 persones i d'aquí ha de sortir-ne un ajuntament.

Actualment, els municipis de menys de 100 habitants es poden governar de dues maneres: amb tres regidors o bé només amb un alcalde –quan s'ha de decidir o aprovar alguna qüestió es convoca tot el poble al denominat consell obert-. Gisclareny ha apostat per aquest model i les eleccions del proper 26-M no tindran cap tipus d'emoció.

És un dels sis municipis del Berguedà que ja saben el nom de l'alcalde o alcaldessa. I és que l'únic candidat és l'històric Joan Tor, que és batlle des del 1991 –i també ho va ser del 1979 al 1983-. Durant aquestes quatre dècades, s'ha presentat com a independent, per CiU –era d'Unió-... i ara amb ERC.

La situació contrasta amb Sant Jaume de Frontanyà. El segon municipi més petit de Catalunya té un total de 25 electors... i fins a sis candidats: tres vinculats a la CUP, dos al PSC i un ERC. Els votants hauran d'escollir tres regidors en uns comicis que seran una mica més emocionants que a Gisclareny.