Municipals.cat

«La vida de Brian» dels comuns a les municipals

per Municipals.cat , 24 d'abril de 2019 a les 15:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Front Judaic Popular o Front Popular de Judea? Els comuns estan fent bo el gag de La vida de Brian, en aquestes municipals. I és que, a banda de Barcelona, l'Hospitalet, Tarragona i Lleida –on ICV aquesta vegada s'ha integrat al Comú-, no han aconseguit presentar-se en una sola llista a la majoria de grans ciutats catalanes. L'extrem és el cas de Sabadell, on el món dels comuns, –o l'univers, o la galàxia...- estarà representada per quatre (!) llistes.


Barcelona en Comú va marcar fa quatre anys el camí. Va ser una de les poques confluències –juntament amb Terrassa-, i la victòria d'Ada Colau va ser el primer pas per la creació del partit Catalunya en Comú. Quatre anys després, l'estructura es manté –malgrat que la majoria de regidors no repeteixen- i l'única fuga de l'espai dels comuns, l'ha protagonitzada Elisenda Alamany (i el seu micropartit Nova), que es presenta amb ERC. Molt més complicat és el panorama a Badalona, on Guanyem Badalona en Comú fa coalició amb els republicans, mentre que Podem ha decidit no presentar-se per no haver de triar entre la llista de l'exalcaldessa, Dolors Sabater, i la de Badalona en Comú.

A Terrassa, la tercera ciutat del país, la confluència dels comuns, no ha resistit. Terrassa en Comú es torna a presentar amb Xavi Matilla com a candidat... però sense ICV, EUiA ni Podem –es presentaran com a Terrassa d'Iniciativa Verda-Unitat d'Esquerres (IVE)-Podem, si a última hora no troben un nom més sexi-. A Sabadell, la galàxia dels comuns, és digne d'estudi: Sabadell en Comú –la llista oficial-, haurà de competir amb Guanyem, Ara Sabadell –una escissió del regidor de Salut- i Podem, que es presenta en solitari. Sense marxar del Vallès Occidental, tampoc hi ha unitat a Rubí: ICV es presenta com a Rubí en Comú, mentre que EuiA demana el vot per l'AUP, la llista de la CUP.

A Mataró, vuitena ciutat de Catalunya, l'espai dels comuns, també té dues llistes. Si fa quatre anys, es van presentar per separat, Volem (3 regidors) i ICV-EUiA (un regidor), ara ho faran Som Alternativa –l'escissió de Podem, encapçalada per Albano Dante Fachin- i En Comú Podem Mataró. Tampoc hi ha unitat a Girona, on El Comú de Girona –els comuns sobiranistes- formen part de Guanyem, la llista impulsada per la CUP, mentre que els “oficialistes” ho faran com a Girona en Comú Podem.

Tampoc hi ha unitat a Vilanova i la Geltrú, –Som VNG i Vilanova en Comú-, el Prat de Llobregat –amb Podem i el Prat en Comú per separat-, Mollet del Vallès –Canviem Mollet s'ha dividit i Mollet en Comú i Podem es presentaran en solitari-, Sitges –amb Guanyem Sitges i Comuns Verds de Sitges-, Manresa –on, a banda de les llistes de Manresa en Comú i Podem; EUiA i Som Alternativa van amb la CUP a Fem Manresa- i Sant Boi de Llobregat –on Guanyem aglutina la CUP, els comuns, Som Alternativa i MES, però ICV es presenta com a Sant Boi en Comú, mentre que Podem ho fa en solitari-. Sant Andreu de la Barca, amb poc més de 27.000 habitants, té fins a tres llistes: Si es Pot, Podem i Catalunya en Comú.

El més curiós és que en tots aquests municipis, el Front Judaic Popular i Front Popular de Judea dels comuns, estan fent campanya conjunta per a les eleccions espanyoles. Què pot sortir malament?