Municipals.cat

El veí, l'alcalde i el WhatsApp de l'alcalde

per Municipals.cat, 15 d'abril de 2019 a les 15:51 |

Es el vecino el que elige al alcalde y es el alcalde el que quiere que sean los vecinos el alcalde”. A Mariano Rajoy, quan va dir aquesta ja mítica frase, només li va faltar afegir el grup de WhatsApp de l'alcalde i els veïns. I és que, quasi tres anys i mig després, els veïns escolliran els alcaldes –“i és l'alcalde el que vol...”-, en unes eleccions marcades pel WahtsApp.


La nova llei de protecció de dades ha incorporat la possibilitat que els partits envïin propaganda electoral a través d'aquest popular servei de missatgeria instantània, el correu electrònic o les xarxes socials sense un consentiment previ dels usuaris. L'Agència de Protecció de Dades, tanmateix, ja ha advertit als partits dels límits de la llei que els mateixos partits van aprovar.

Més enllà d'aquest polèmic canvi legislatiu, els partits tenen clar que WhatsApp és la xarxa amb major capacitat de viralizar un contingut polític. A Badalona, Àlex Pastor (PSC) va estrenar la tardor passada "El WhatsApp de l'alcalde"... mentre l'oposició posava en dubte la garantia de la privacitat de les dades dels ciutadans i ja va avisar la Junta Electoral per evitar que l'utilitzés durant la campanya.

La iniciativa de Badalona, que altres alcaldes, com el de Premià, ja tenen en marxa des de finals del 2017, també té la seva versió electoral. És el cas d'“El Whatsapp de l'alcalde” de Junts per Manresa. Valentí Junyent opta a la reelecció i la candidatura ha apostat per aquest servei per acabar de confeccionar el programa i facilitar la participació dels veïns.

En el cas de Vilafranca, els postconvergents han optat per una macroenquesta de 100 preguntes –pobres veïns!- per esbrinar les prioritats en les inversions municipals. ERC, en canvi, ha proposat una app municipal per fer més transparent la informació. Definitivament, els temps estan canviant.