Municipals.cat

Prohibiran l’exhibició de palmes grogues el Diumenge de Rams?

per Municipals.cat, 14 d'abril de 2019 a les 08:00 |

Davant l’estricte compliment de les normes dictades per la Junta Electoral, aquests darrers dies s’ha detectat una creixent preocupació per una radical disminució de vendes en el sector dels fabricants i venedors de les tradicionals palmes i palmons artesanals que cada any omplen de color groc els carrers de Catalunya, coincidint amb el Diumenge de Rams. La preocupació, també afecta a moltes famílies que no tenen gaire clar si els seus fills podran exhibir els palmons i les vistoses palmes grogues trenades carregades de llaminadures*.
 
El temor a la prohibició de les palmes es fonamenta en la confusió que les autoritats competents han demostrat en qüestions relacionades amb els símbols. Fa tres setmanes, els Mossos d'Esquadra van entrar en moltes escoles catalanes per comprovar si s’havien retirat els llaços grocs dels centres, en compliment de l'ordre de la Junta Electoral Central. Tanmateix, el seu excés de zel va provocar les queixes de diversos mestres, pares i mares; a Perafita, per exemple, van retirar uns llaços liles del 8-M (de fa dos anys), situats a les finestres exteriors de l’escola. Els requeriments de la Junta Electoral sobre la retirada de llaços grocs també van afectar als gegants de l’Associació de Festes de la Plaça Nova de Barcelona.
 
A més d’obligar a retirar aquests símbols dels balcons de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, la Junta Electoral de Lleida va fer treure els llaços grocs de la Paeria; i a Tarragona va ordenar a la rectora de la Universitat Rovira i Virgili que els retirés del Campus Catalunya. Altres afectats han estat els funcionaris municipals de Reus que lluïen els polèmics llaços en horari laboral. En canvi, en un destacat afany de col·laboració amb la Junta Electoral, Inés Arrrimadas, dijous passat, va exhibir al Parlament un manyoc de llaços grocs arrencats per ella mateixa als carrers i als parcs.

* La suposada preocupació per la disminució de la venda de palmes és l'única afirmació no verificada. La resta és fruit del zel de la Junta Electoral i dels Mossos d'Esquadra, llaços liles inclosos.