Municipals.cat

La sopa de lletres més comuna

per Municipals.cat, 13 d'abril de 2019 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
“Cada casa és un món i cada família, un misteri”, diu el refranyer popular. I el món –o l'univers, o la galàxia...- dels comuns, és un bon misteri. La singularitat de cada població, les fílies i fòbies personals i la dificultat de posar d'acord tantes famílies d'un mateix espai polític, es tradueix en una autèntica sopa de lletres i de sigles.

A Sant Andreu de la Barca, Sí Es Pot, que el 2014 va aconseguir quatre regidors amb la marca “Podem”,  ha inscrit l’agrupació d’electors en el registre estatal de partits polítics. Però la cap de llista de Podem-SAB, Isabel Marcos –que va trencar amb Sí Es Pot-, proclama que “governar no és ‘conciliar’ els interessos dels poderosos amb els de la gent humil, sinó defensar la gent humil”. Mentrestant, ICV-EUiA es presenten en solitari com a Catalunya en Comú, amb Cesca Muñoz de cap de llista

A Badalona, tampoc no hi ha front d’esquerres, perquè hi ha dos projectes diferents, marcats pel projecte independentista, i Badalona en Comú s’enfronta a Dolors Sabater, cap de llista de la candidatura conjunta Guanyem Badalona en Comú i ERC (i amb Podem dubtant encara amb qui anar). 

A Vic, Arnau Martí (ICV) repeteix com a cap de llista de Vic en Comú Podem. En la darrera legislatura, va donar suport al govern liderat pel PDCat (amb regidors d’Unió i l’únic representant del PSC, que a mig mandat va trencar amb els socialistes; segons Arnau, el seu pacte va servir per aconseguir millores en temes socials). Paradoxalment, a Manlleu, una ciutat més industrial que Vic, Iniciativa no es presenta i María Emilia Núñez ho fa per primera vegada encapçalant la llista Manlleu En Comú Podem. 

Al Prat de Llobregat, Podem es presenta per separat, mentre El Prat en Comú busca retenir l'alcaldia després de la retirada de l'històric alcalde Lluís Tejedor. A Terrassa, ICV-EUiA es despenja de Terrassa en Comú i es presenta com a Terrassa d'Iniciativa Verda-Unitat d'Esquerres. Però els superen a Sabadell, on hi ha quatre llistes per un sol espai polític: Sabadell en Comú, Guanyem, Ara Sabadell i Podem.

A Manresa, després de promoure el nucli local de Catalunya En Comú, EUiA s'ha passa per art de màgia a Fem Manresa (la llista de la CUP). A Igualada, el Comuns fan coalició amb el PSC, amb una candidatura que es diu Som-hi Igualada. A Cornellà, els comuns, que aglutinaven els anticapitalistes i la CUP, a mig mandat es van dissoldre i la formació va passar a dir-se Alternativa d'Esquerres de Cornellà; posteriorment, el grup municipal d'ICV-EUiA i Podem va crear Comú de Cornellà per competir electoralment com els comuns autèntics. Heu entès res? Ells, tampoc.