Municipals.cat

Nissagues de poder: d'un enfrontament fratricida per l'alcaldia a posar el cunyat a la llista

per Municipals.cat, 12 d'abril de 2019 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La política, també pot ser cosa de família. Germans que s'enfrontaran en una batalla fraticida per ser alcalde, filles que substitueixen accidentalment al seu pare, germans que es presenten en municipis veïns o familiars que fa anys que es van traspassant la vara d'alcalde, constitueixen autèntiques Nissagues de poder municipals.

A Bellmunt del Priorat, l'alcaldia és qüestió de família. Fa vuit anys, el batlle actual, Josep Maria Torné, va agafar la vara de mans de la seva mare, que havia tingut d'antecessor el seu marit, Joaquim Torné, alcalde durant setze anys. A Argentona, en canvi, Eudald Calvo, l'alcalde de la CUP des del 2015, haurà de fer front al seu germà petit, en Bernat, líder del PDECat al municipi. En aquesta ocasió, però, l'Eudald liderarà la coalició Unitat-Argentona per la República, amb el suport dels cupaires, però també d'ERC i els comuns.

Els germans Sergi i Xavier Vilamala, fa quatre anys van ser escollits alcaldes de les Masies i Sant Hipòlit de Voltregà (Osona). Ara, els dos repeteixen candidatura –canvien les sigles del PSC per la manca blanc Sumem- malgrat que en Xavier va ser desallotjat del càrrec per una moció de censura. Entre els socialistes, també destaca el cas de Bagà, on el veterà alcalde Nicolàs Viso –15 anys al càrrec i 24 a l'Ajuntament- s'ha hagut de retirar a causa d'uns problemes cardíacs. L'ha substituït, com a alcaldessa accidental, la seva filla Maria –infermera de professió- i que es perfila com a candidata el 26-M.

Darrerament, els cunyats han substituït les sogres com les ovelles negres de les famílies. No deu ser el cas de l'alcaldessa de Rubí, la socialista Ana Maria Martínez, que té el seu cunyat a l'equip de govern com a regidor de Desenvolupament Econòmic. De fet, Rafael Güeto repeteix a la llista i serà el número 4 del PSC. Sort que diuen “De cunyat, ben allunyat”...