Municipals.cat

«És l'hora dels adeus»: alcaldes veterans que pengen la vara

per Municipals.cat, 9 d'abril de 2019 a les 08:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"És l'hora dels adéus i ens hem de dir: Adéu-siau!...", es cantava fa anys en acabar colònies i campaments. I les properes setmanes també ho cantaran diversos alcaldes que penjaran la vara després de les eleccions del 26-M.

El cas més destacat –per ser un municipi de més de 60.000 habitants- és el Prat de Llobregat. Lluís Tejedor deixarà el carrec després de, ni més ni menys, que 37 anys. L'històric dirigent d'Iniciativa va assumir el càrrec el 1981 després que l'alcalde Antonio Martín Sánchez patís un accident de trànsit mortal. Ara, després de guanyar nou eleccions, serà substituït per Lluís Mijoler.

Qui no optarà a guanyar les eleccions per onzena vegada és Valentí Riera (CiU), l'alcalde d'Aguilar de Segarra (el Bages), un dels quatre que porten 40 anys “donant la vara”. Se li acosta Jaume Casas (la Riera de Gaià), l'alcalde més veterà de les comarques tarragonines, que finalment ha decidit tornar-se a presentar després de 35 anys. A les comarques de Ponent, en canvi, deixarà el càrrec Enric Colom (PSC), que superava les tres dècades al capdavant del consistori de Torre-Serona.

A la Catalunya Central plegaran tres dels històrics convergents. A Sant Martí d'Albars, un petit municipi d'Osona, Ramon Erra no es presentarà a la reelecció després de 32 anys. Al Bages també hi ha un alcalde que se li acaben les piles: Joan Costa deixarà l'alcaldia de Rajadell després de 29 anys i set majories absolutes. I en el cas del Solsonès, també plega el batlle més veterà: Jaume Chaure deixa l'Ajuntament de Guixers després de 28 anys.

No és fàcil –ni habitual- ser alcalde durant 24 anys en un municipi de més de 7.000 habitants. És el cas de Miquel Arisa, el veterà alcalde de Centelles, que es retirarà després del 26-M. El seu relleu és jove –Josep Paré té 35 anys- però ja en porta 16 al consistori. Un autèntic viejoven polític.