Municipals.cat

10 víctimes del 26-M

per Municipals.cat , 7 de juny de 2019 a les 11:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A les eleccions, encara que s'intenti dissimular, hi ha guanyadors, perdedors i víctimes. Aquest darrer grup està format pels que deixen la política, dimiteixen dels seus càrrecs o veuen truncada per sempre la seva carrera. A continuació, 10 víctimes del 26-M.

Fèlix Alonso ha estat alcalde d'Altafulla els vuit darrers anys i diputat al Congrés des del 2015. Ara, després d'aquest cicle electoral, no serà ni una cosa ni l'altra. La victòria a les municipals de l'EINA-ERC farà que sigui rellevat per Jordi Molinera. L'encara alcalde en funcions ja ha anunciat que deixa la política.

Un altre alcalde que plega per sempre és Carles Escolà, de Guanyem Cerdanyola. La formació vinculada a la CUP ha passat de 5 a 3 regidors i Escolà no només perdrà l'alcaldia sinó que ja ha renunciat a l'acta de regidor. Josep Maria Roigé, exalcalde de Balaguer, volia recuperar el càrrec amb JxCat però ha fracassat. ERC ha aconseguit la primera majoria absoluta de la història a la capital del a Noguera i el cap de llista postconvergent –així com els altres dos regidors electes- han plegat.

També ha deixat la política Carlos Barrera, actual síndic d'Aran en funcions per CDA. La clara victòria d'Unitat d'Aran, la llista vinculada al PSC, ha provocat la retirada després de dues dècades governant la vall occitana. Una altra de les víctimes del 26-M és Álex Rodríguez, ja expresident del PP de Terrassa, després de no passar del 3% i quedar fora del consistori.

A Sabadell, dos històrics també han perdut la seva acta de regidor i difícilment podran continuar en política. Es tracta d'Esteban Gesa, president i regidor del PP des del 2009, així com Marisol Martínez, que ha encadenat 12 anys al consistori amb ICV-EUiA, EUiA i Guanyem Sabadell. Ara, ni l'autobús de dos pisos ha servit per passar del 2,3% dels sufragis amb 100% Sabadell. Quina clatellada!

Dues altres víctimes del 26-M són David Saldoni i Marc Castells. L'encara president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha perdut l'alcaldia enfront d'un joveníssim candidat d'ERC i no podrà revalidar el lideratge de l'associació municipalista. En el cas del president de la Diputació, malgrat guanyar a Igualada, JxCat ha perdut el diputat de l'Anoia i Castells –més enllà de l'aritmètica- s'ha quedat sense cap opció de repetir a la corporació provincial.

I un bonus track: les municipals han suposat enterrar definitivament el projecte xenòfob de Josep Anglada. La Junta Electoral el va excloure dels comicis per una inhabilitació i la llista de SOMI a Vic no va passar d'un 2,85%. Game Over.