Municipals.cat

El festival de terror dels pactes de Sitges

per Municipals.cat , 2 de juny de 2019 a les 16:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sitges ja ha iniciat el compte enrere per al Festival de Cinema Fantàstic que enguany estarà dedicat al postapocalipsi de Mad Max. Tanmateix, abans encara haurà de viure un altre festival de terror, els pactes per garantir una mínima governabilitat de l'Ajuntament.

Les eleccions de diumenge van reduir una mica la fragmentació d'alguns consistoris. A Barcelona, per exemple, s'ha passat de set a sis partits, a Sabadell de vuit a sis, al Vendrell de vuit a set, a Vic de sis a quatre i a Terrassa de set a cinc. L'excepció que confirma la regla és Sitges: de vuit grups ha passat a nou.

Sitges no només té el rècord de partits en un ajuntament sinó que ho fa en un municipi relativament petit, menys de 30.000 habitants –la 44a ciutat del país- i amb només 21 regidors. De fet, les 13 llistes que es presentaven, només quedaven per sota de Barcelona (24) i l'Hospitalet i Sabadell (16). 

Aquesta extrema fragmentació ha provocat que ERC, vencedora de les eleccions per primera vegada, ho hagi fet amb només 4 dels 21 regidors. Junts per Catalunya, que tenia l'alcaldia des del 2011, també n'ha aconseguit quatre pels tres del PSC, que s'ha imposat al conjunt de la comarca. També tenen representació municipal Ciutadans (3), tres partits municipalistes –Sitges Grup Independent, Nou Horitzó i el Margalló Independent-, Guanyem Sitges –coalició de CUP, els comuns i MES- i els Comuns Verds de Sitges, que integra els militants d'ICV que no van voler fer front comú amb els cupaires.

El ball de pactes va arrencar poques hores després de les eleccions. ERC busca un acord “progressista, republicà i el més ampli possible” on, de moment, no prioritza JxCat, soci l'anterior mandat. Un pacte amb totes les forces independentistes –la CUP va donar suport extern al govern- sumaria majoria absoluta, i també ho faria un tetrapartit d'esquerres –caldria veure si Guanyem i Comuns Verds són ara compatibles-. Altres fórmules com ERC-JxCat, ERC-Guanyem-Comuns Verds i ERC-PSC-Comuns Verds assegurarien l'alcaldia als republicans però no la majoria absoluta per governar amb tranquil·litat.

Als ajuntaments, a diferència dels parlaments, la força més votada ho té tot a favor. Es queda amb l'alcaldia excepte que hi hagi una alternativa que sumi majoria absoluta. En el cas de Sitges, però, hi ha diverses opcions –complicades, això sí- per desbancar els republicans. La sociovergència necessitaria els tres partits municipalistes per sumar, mentre que un improbable pacte de JxCat, PSC i CS hauria d'incorporar un regidor independent. El que és impossible és un pacte del 155 ja que socialistes i ciutadans no en farien prou ni sumant les tres formacions locals.

Llums, càmera i negociació. Qui guanyarà el Goril·la al millor pacte del festival de Sitges?