Municipals.cat

El poble de l'Empordà on sempre triomfa Escons en Blanc

per Municipals.cat , 31 de maig de 2019 a les 13:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foixà és un petit municipi del Baix Empordà de tot just 300 habitants. Vila comtal d'origen medieval, és descrita per Josep Pla com a “delícia recòndita, pura meravella”. Més enllà de literatura i història, Foixà presenta una singularitat: és l'únic Ajuntament del país amb una presència constant dels Escons en Blanc.

A Foixà CiU hi governa des del 1983 i des del 1991 no tenia competència electoral. No s'organitzava cap llista alternativa però, en canvi, hi havia un notable vot de càstig en forma de vot en blanc. El 2007, per exemple, la coalició nacionalista es va endur els set regidors en joc però fins a un 41% dels votants va fer-ho en blanc.

Aquesta xifra va cridar molt l'atenció als impulsors d'Escons en Blanc (EeB), un no-partit polític fundat el 2008 amb la voluntat de representar el vot protesta davant d'una abstenció i un vot nul “sense utilitat a ulls de la llei”. L'aposta de presentar-se a Foixà va ser un èxit: 52 vots –pels 91 de CiU-, un 32% dels sufragis i dos “no-regidors”. Fidels als seus principis, els dos electes no van recollir l'acta i l'equip de govern es va haver de repartir la feina entre cinc regidors.

De fet, les municipals del 2001 van ser el millor moment d'EeB: van superar el miler de vots a Terrassa, els van fregar a l'Hospitalet i Badalona, i el mig miler a Santa Coloma, Tarragona i Girona. A banda de Foixà, també van donar la sorpresa a Gironella, un municipi del Berguedà d'uns 5.000 habitants on uns 150 vots els va permetre sumar un regidor. A més, Ciutadans en Blanc –una formació que en diverses poblacions es va presentar en coalició a EeB- va obtenir un regidor en solitari a Santa Maria Palautordera. Es tractava de Julià de Fabian, conegut per impulsar les candidatures fake de Guanyem/Ganemos. Però això és una altra història.

Mentre el projecte d'Escons en Blanc anava a la baixa arreu de Catalunya, Foixà es convertia en la petita Gàl·lia de la insubmissió electoral. El 2011 van mantenir un dels no-regidors i, aquest 26-M, han recuperat el segon amb 44 vots i quasi un 26% dels vots. Josep Oliveras, que iniciarà el tercer mandat com a alcalde, s'haurà de tornar a estrènyer el cinturó i repartir la feina entre cinc regidors. A treballar!

 

Arxivat a:
Històries