Municipals.cat

Set ciutats on continuaran manant els de sempre, un canvi històric i un pacte pendent

per Municipals.cat , 27 de maig de 2019 a les 18:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Hi ha partits que no pateixen la crisi dels 40. Fins a set grans ciutats del país continuaran governats pels de sempre. Es tracta de l'Hospitalet, Sant Boi, el Prat, Esplugues, Vic, Gavà i Sant Andreu de la Barca. A Terrassa, en canvi l'exalcalde Jordi Ballart ha trencat amb 40 anys d'hegemonia socialista mentre que a Parets del Vallès el més calent és a l'aigüera.

L'Hospitalet de Llobregat és un feu socialista. L'alcaldessa Núria Marín no només ha revalidat la victòria sinó que ha recuperat la majoria absoluta (d'11 a 14 regidors). ERC, com en bona part de l'àrea metropolitana, millora els resultats (de 2 a 5) i passa a ser segona força. La situació és pràcticament clavada a Sant Boi de Llobregat. El PSC supera les quatre dècades al capdavant del consistori recuperant la majoria absoluta (10 a 13 regidors). L'alcaldessa Lluïsa Moreta haurà pogut dormir moooolt tranquil·la. 

Dos alcaldes socialistes que també hauran passat una molt bona nit són els de Gavà i Esplugues de Llobregat que han recuperat la majoria absoluta –amb ERC com a segona força.- A Sant Andreu de la Barca, en canvi, el PSC millora resultats (9 a 10) però es queda amb majoria simple davant d'una ERC que duplica (3-6) i una galàxia dels comuns que paga presentar-se en tres llistes. El dia que entenguin La vida de Brian hauran fet un pas endavant.

En una nit de decepcions comunes, el Prat de Llobregat ha estat l'alegria per l'esquerra verda, roja i violeta. El Prat en Comú mantindrà l'hegemonia del PSUC i ICV malgrat la retirada de l'històric Lluís Tejedor després de 37 anys. Els socialistes, que passen de 4 a 7 regidors, havien arribat a fer un vídeo on transformaven la cara de l'exalcalde amb el seu candidat. No ha acabat de funcionar.

Vic, per la seva banda, continua sent territori (post)convergent. L'alcaldessa Anna Erra trenca tots els pronòstics i no només revalida la victòria sinó que recupera una majoria absoluta que no tenien des de fa 24 anys. Capgirem Vic-CUP, que portava tota la campanya “celebrant-ho”, haurà d'esperar quatre anys més.

On si que han celebrat un canvi històric és a Terrassa. L'exalcalde Jordi Ballart, que va estripar el carnet dels socialistes i va abandonar l'alcaldia a mig mandat, obté 10 regidors i acaba amb 40 anys d'hegemonia del PSC. Els comuns, per cert, passen de sis regidors anant junts a cap anant separats. Zero points.

El canvi també és possible a Parets del Vallès. Els socialistes perden un regidor (8 a 7) i ERC, que passa de 3 a 5 edils, podria intentar una majoria alternativa amb comuns i Parets per la República, “la llista de Jordi Turull”. A la seu dels republicans, ja celebraven els resultats com una victòria.

I un bonus track: Miquel Pueyo (ERC) es convertirà en alcalde de Lleida després d'una històrica i ajustadíssima victòria sobre Fèlix Larrosa. El PSC ha governat durant 38 dels 40 anys d'ajuntaments democràtics i no han paït bé la marxa de l'exalcalde per comprar tabac a Andorra. La Paeria canviarà, però Ros continuarà sent ambaixador.